Surol eilen ja tänään 

 

Durchmann Rohdos

Kaikki alkoi 1800-luvun lopulta, kun yritteliään loistelias uuden ajan mies Oscar Durchmann perusti tukku- ja maahantuontiliikkeen nimeltään Durchmann Rohdos. Durchmannilla oli monia liikepisteitä sekä apteekkeja Etelä-Suomessa. Valikoima sekä liikkeissä että apteekeissa oli iso, "laastareista kesakkovoiteitten kautta kenkärasvaan". Durchmannin liiketoiminta kukoisti sotien jälkeiseen aikaan asti, jolloin tuonti alkoi pikkuhiljaa vapautua ja kilpailu tiukentua.

Oy Flavia Ab

Tiukentuneen kilpailutilanteen vuoksi liiketoiminta joutui vaikeuksiin, ja vuonna 1961 AB Durchmann Rohdos Oy fuusioitiin Otavan omistamaan Oy Flavia Ab:hen. Oy Flavia Ab valmisti ja markkinoi Pierre Robert ja Jane Hellen meikkisarjoja ja oli alallaan markkinajohtaja. Entinen Oy Durchmann Ab oli nyt Flavian tukku- ja maahantuontiosasto. 

Oy Duroy Ab

70-luvun alussa kilpailutilanne muuttui taas ja tuotannollisista syistä Flavian tehdas ja koko muu tuotanto siirrettiin Ruotsiin. Flavian markkinoinnista vastannut Pentti Nissinen osti silloin koko tukkuosaston omiin nimiinsä. Koska fuusion takia Oskar Durchmannin nimeä ei enää saanut käyttää, otettiin nimeksi vanha tuotenimi Duroy; Oy Duroy Ab perustettiin vuonna 1974. Tuotteita oli mm. Givenchy hajuvedet Ranskasta. Heti uuden yrityksen alkuvuosiin sattui ensimmäinen öljykriisi ja tuontia yritettiin valtion toimesta pienentää erikoisella "tuontitalletuksella", jossa maahantuojan oli talletettava määrätty osuus tuontierän summasta Suomen Pankkiin pienellä korolla. Tästä ja muista alkuvaikeuksista kuitenkin selvittiin kovalla työllä ja rehellisyydellä sekä asiakkaita että tavaranhankkijoita kohtaan ja tuontitalletuksetkin saatiin myöhemmin takaisin.

Surol Oy

Vuonna 1983 näyttämölle astui SUROL OY, kun Duroyn omistajat perustivat tämän yrityksen, josta Duroy omisti suuren osan. Surolia käytettiin myöhemmin kustannustoimintaan ja se julkaisi Turku Today lehteä vuoteen 1989 asti. Se toimi myös joidenkin tuotteiden agentuurina.

Surol-nimi juontaa juurensaDurchmann Rohdos Oy:n Surol-tuotemerkkiin 1900-luvun alusta. Surol-tuoteperheeseen kuuluivat muun muassa seuraavat tuotteet:

 

 

Yskään ja käheyteen Surol Yskänkaramellit ja päänkivistykseen ja nuhaan Surol Eau de Cologne

Kasvojen ehostukseen ja hoitoon Surol Creme, Cold Creme ja Puuderi

Häikäisevän valkoisten hampaitten hoitoon Surol hammasharja, - pulveri, -suuvesi ja Surol Oxygen pulveri.

 

(Tuotteet ja mainoslauseet 1920-luvulta.)

1990-luvun yritysjärjestelyt

Pentti Nissisen kuoleman jälkeen vuonna 1990 yritys hajautettiin osakejärjestelyin siten, että Surolin toiminnan otti johtaakseen Pentin poika Poiku Nissinen ja vastuu Duroysta siirtyi Pentin tyttärelle Tiuku Räsäselle. Tässä vaiheessa muutettiin osakejärjestelyjä myös niin, että Surol omisti kaikki Duroyn osakkeet. Toiminta oli kuitenkin jo tuolloin molempien yritysten kannalta itsenäistä, Duroyn keskittyessä meikkaustarvikkeiden myyntiin ja Surolin toimiessa agentuuriyrityksenä.

Tilanne tänään

Vuonna 2003 omistusjärjestely Surolin ja Duroyn välillä purettiin osakekaupoin niin, että kumpikin on nykyään itsenäinen osakeyhtiö. Kun Duroy ja Surol erosivat omiksi yrityksikseen, Surolin toimintaa jatkoi Poiku Nissinen yksin. Pian mukaan tuli kuitenkin hänen vaimonsa Helena Nissinen ja vuonna 2011 Surolin organisaatio laajeni taas kun työntekijänä aloitti edellisten tytär, Miimi Nissinen.

Surolilla on siis vahvat perinteet perheyhtiönä. Vuosien aikana hankitut luottamukselliset suhteet alan eri toimijoihin, niin asiakkaisiin kuin tavarantuottajiin sekä asiakkaan liiketoiminnan ymmärtäminen ja tukeminen ovat toimintamme perusta. Valikoimamme on laaja ja kehitämme toimintaamme koko ajan vastaamaan paremmmin asiakkaidemme ja markkinoiden odotuksia.